18 Temmuz 2015 Cumartesi

Muhasebe Nasıl Çalışılır ?

Muhasebe enterasan bir ders, hukuk ve iktisattan çok iyi netler yapan biri için muhasebe aşılmaz bir derya olabiliyor. Tabi muhasebe bilen arkadaşlar " borçla alacağın nasıl işlediğini anla yeter" tarzı yorumlar yapsada "kasaya giren parayı borç olarak kaydediyoruz arkadaşlar" cümlesi yeni başlayan birine  para kazandık abi ne borcu dedirtir :) ve bu hak verilecek bir zorluktur.

Muhasebe çalışırken okuma anlama tarzı bir çalışmanın yapılamayacağı aşikardır. Okulda hocalarımızın yaptığı gibi muhasebe soru üzerinden öğrenilir ve öğretilir. Başlangıçta bazı öğrenci notlarını veya ders kitaplarını konu konu tasnif edip soru çözerek muhasebe kavranır. Ben ilk kez çalıştığımda ihtiyaç yay. muhasebe videolarını izledim faydalı olmuştu ayrıca Orhan sevilengül ün muhasebe kitabı konu anlatımı olarak en çok tavsiye edilen kitaptır ama ben bakmadım işletme mezunu olduğum için muhasebe temelim vardı.  Kaynak olarak Ferhat yıldız çıkmış sorulardan oluşan soru bankası  demirbaş olarak bir kenarda dursun buna ilaveten Abaküs te tavsiye edilir ama bence anlatım yoğunluğu fazla olan çokta gerekli olmayan bir kitap.  Ferhat yıldız'ın alternatifi yine kendisi olur Numerus özgün sorular ve Yükseliş kariyerin muhasebe soru bankası faydalı olur.

Bu kaynakların dışında ihtiyac yay. konu anlatımı kitabına ve soru bankasına da baktım ama tam manasıyla zaman kaybı oldu konuları sunuşu ve anlatımı anlamayı zorlaştıran bir kitap, uzak durmakta fayda var. Gazi kariyerin soru bankasınıda kaynak olarak söyleyebiliriz, test usulu olan kurum sınavlarında iş yapar.

Muhasebe çalışırken bu yılda masamın kenarında tek düzen hesap planı olacak  çünkü tabloyu ezbelemenin faydasını gördüm. Ayrıca bir birini tekrarlıyan soru tipleri vardır ***dönem sonu alacak veya borç seneti reesontu ayırma ve ertesi dönem iptal etme sorusu, içinde özel fonlar hesabının olduğu soru tipi, amortisman hesabı ve kaydı, dönem sonunda kar veya zarar çıkıp buna kara veya zarara aktarma sorusu*** her yıl sorulur, bunlara ilişkin kayıtları post-it e yazıp duvara yapıştırıp arada kafa dağıtmak için bakılabilir.

Son söz olarak birkaç kez Ferhat yıldız çıkmış soruları çözmek ortalama bir nete kavuşturur daha iyisi için daha çok çalışmak lazım, ecnebilerin dediği gibi "no pain no gain" :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder